Χαρά Κοσεγιάν

Φιλόλογος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και λογοτέχνης.
Subscribe

Αρμένης – Δημοτικό Θέατρο Ρόδου 23/10/2016

December 13, 2016 By: admin Category: Θεατρικές παραστάσεις

ΑρμένηςΠρόσφατα απόλαυσα στη Ρόδο, τη θεατρική εκδοχή του διηγήματος της Χαράς Κοσεγιάν, ο Αρμένης. Οι καταγωγικές μνήμες της συγγραφέως, φορτισμένες με τη συγκίνηση του οικογενειακού βιώματος ανασύρουν στην επιφάνεια την ιστορία του Αρμένη Καραμπέτ. Η Χαρά αφηγούμενη τη βασανισμένη ζωή του, τη χτυπημένη από τα τερτίπια μιας άδικης και άστατης μοίρας στη δίνη των πολιτικών ανακατατάξεων που αναδιαμόρφωσαν το χάρτη της Ανατολής, συμπάσχει και καθαίρεται, σα να πληρώνει ένα παλιό χρέος στην ξεχασμένη πατρίδα, σε όλους τους κακοπαθισμένους αυτής της ζωής, στις ναυαγισμένες υπάρξεις που αμείλικτα η ιστορία χάραξε ανεξίτηλα πάνω τους τα σημάδια της.
Και όλο αυτό το γεμάτο διακυμάνσεις συναισθηματικό φορτίο, την ένταση του πάθους (υπό την έννοια του πάσχειν), τα προσωπικά αδιέξοδα και τις ματαιώσεις,τον βουβό πόνο και την δικαιολογημένη οργή ανέδειξε και μετουσίωσε σε χαρακτήρα, με μοναδική ενσυναίσθηση και εσωτερικότητα ο Τάσος ο Μπλάτζιος, με την έντονη και υποβλητική παρουσία του επί σκηνής. Συγχαρητήρια βέβαια αξίζουν και στους υπόλοιπους συντελεστές, που πλαισίωσαν τον Αρμένη και φώτισαν πτυχές της ζωής του.

Δρ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΟΥΛΑ, υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων ν. Δωδεκανήσου

Παρακολούθησα σήμερα ημέρα Τρίτη 25-10-2016 στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου την παράσταση του θεατρικού έργου «Ο Αρμένης» πού είναι όπως αναφέρει το ενημερωτικό φυλλάδιο θεατροποιημένο αυτοβιογραφικό διήγημα της συναδέλφου μας και σχολικής συμβούλου φιλολόγων Δωδεκανήσου κ. Χαράς Κοσεγιάν.
Δεν είναι μόνο το γεγονός πως πρόκειται για μία παράσταση που σέβεται απολύτως τον θεατή. Είναι που συγκινήθηκα πραγματικά και ανέσυρα μνήμες της παιδικής μου ηλικίας στις γειτονιές του Πειραιά όπου γεννήθηκα και όπου το προσφυγικό στοιχείο ήταν κυρίαρχο και η πικρή γεύση του ξεριζωμού και της φτώχιας αλλά και της επιμονής για μια καλύτερη ζωή ήταν αποτυπωμένα στα πρόσωπα των ανθρώπων.
Με αφορμή τη γενοκτονία των Αρμενίων, τα πάθη τους, η Χαρά Κοσεγιάν φαίνεται να θέτει γενικότερα ζητήματα για τους δεσμούς και τις σχέσεις των ανθρώπων, την σημασία της ατομικής και συλλογικής στάσης. Ζητήματα για την προοπτική της ανθρώπινης περιπέτειας.
Στον ολοκληρωτικό πόλεμο που ήδη βιώνουμε και θα ενταθεί στο μέλλον η Χαρά Κοσεγιάν κατά τη γνώμη μου βρίσκεται στη σωστή πλευρά.
ΒΑΣΊΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΆΝΝΗΣ, περιφ. Δ/ντής ΠΕ και ΔΕ Ν. Αιγαίου

ΑρμένηςΣυγχαρητήρια Χαρά! το κείμενό σου εξαιρετικό, η σκηνοθεσία υπέροχη, οι ηθοποιοί (συνάδελφοι και μη) μας συγκίνησαν! Ευχαριστούμε για την όμορφη βραδιά!
ΜΑΝΤΑ ΦΑΤΣΕΑ, σχολικός σύμβουλος καθ. Φυσικής Αγωγής, ν. Δωδεκανήσου

Μια συγκινητική παράσταση βασισμένη στο διήγημα “Ο Αρμένης” της κ. Χαράς Κοσεγιάν.
Όταν το ανθρώπινο βίωμα δίνει κίνηση και λόγο στη (συγ)γραφή, τότε δεν έχεις παρά να υποκλιθείς στην “καθαρότητα” του αισθήματος που αποπνέει…
Συγχαρητήρια θερμά σε όλους!
ΑΝΤΩΝΊΑ ΜΑΤΣΊΓΚΟΥ

Το προσωπικό – εξομολογητικό στοιχείο, οι οικογενειακές αναπαραστάσεις, οι ανθρώπινες σχέσεις, η γυναικεία υπόσταση, όλα αυτά δημιουργούν ένα πιο έντονο χαρακτήρα στο έργο αυτό που διαχειρίζεται την απώλεια και τον ξεριζωμό, μιας ιστορίας που δε πρέπει να ξεχνιέται. Ευχαριστούμε!
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΑΝΓΚΕΛΙΝΑ

ΑρμένηςΕυχαριστούμε για την όμορφη βραδιά!! Συγκλονιστικές μνήμες συγκλονιστικές ερμηνείες!! Θερμα συγχαρητήρια πρωτα σε σένα Χαρα μου και σε ολους τους συντελεστές της παράστασης!! Καλή συνέχεια!!!
ΦΑΙΔΡΑ ΜΑΛΑΝΔΡΗ

Η Χαρά πέρασε στην πολιτιστική και κοινωνική επίθεση. Ξεδιπλώνει με το έργο της μια νεα πλευρά των δυνατοτήτων της
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΚΗΣ, βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές! Όμορφο κείμενο, πετυχημένη παράσταση, συγκινητικά και ταιριαστά τα ευρήματα της σκηνοθεσίας!
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΚΑ

Πολλά συγχαρητήρια! Όμορφο κείμενο και πολύ καλή παράσταση!
ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΙΟΥΣΗ

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΣΦΑΓΕΙΟΝ ΚΩ: 27/10/2016
Ένα μικρό θέατρο, τρεις ηθοποιοί..μας ταξίδεψαν σε ένα άλλο κόσμο και εποχή. “Ο ΑΡΜΕΝΗΣ ” Tα λογια ειναι πολύ φτωχά για να μιλήσω για την παράσταση και να εκφράσω αυτά που βίωσα. Σας ευχαριστω!Γεμίσατε την ψυχή μου με άπειρα συναισθήματα και συγκίνηση! !

ΑΛΊΝΑ ΣΑΚΑΝΙΆΝ

Στις 29/10/2016 απολαύσαμε στο ΘΕΑΤΡΑΚΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ στην Κάλυμνο, μια εξαιρετική, πολύ συγκινητική παράσταση, “Ο ΑΡΜΕΝΗΣ” της Χαράς Κοσεγιάν. Η σκηνοθεσία- Τάνια Κίτσου, Τάσος Μπλάτζιος- πυκνή, ατμοσφαιρική και εσωτερική ανέδειξε τη διασκευή του διηγήματος που έκανε ο .Τάσος Μπλάτζιος, ο οποίος έπαιξε και τον ομώνυμο ρόλο συγκλονιστικά, με διακυμάνσεις και εσωτερικότητα, σαν να ήταν γεννημένος γι αυτόν τον ρόλο. Η Βούλα Πελεκάνου καταπληκτική και στους τρεις ρόλους, κυρα Όλγα, μάνα, σύζυγος, Τα τραγούδια που είπε a capella επί σκηνής σου ραγίζουν την καρδιά. Υπέροχη, μοναδική φωνή και ερμηνεία. Η Μαρία Καστάνη, πολύ καλή, ενσάρκωσε την κόρη. Κατά τη γνώμη μου θα ήθελε λίγο παραπάνω αμεσότητα αφού γράφει την ιστορία του πατέρα της και ζωντανεύουν στη φαντασία της, ο πατέρας της, Καραμπέτ και η μάνα της που την ανάθρεψε μέσα από όλες τις δυσκολίες.
Τα παραδοσιακά Αρμένικα τραγούδια που ντύνουν την παράσταση είναι εξαιρετικά καθώς επίσης και τα videos που προβάλλονται και συνδέουν το μέγα γεγονός της γενοκτονίας των Αρμενίων και τη προσφυγιά τους με το σύγχρονο προσφυγικό που τόσο ταλανίζει την Ελλάδα στις μέρες μας.
Σας ευχαριστούμε που τιμήσατε το νησί μας.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΓΛΟΥ, Κάλυμνος

ΑρμένηςΤην Πέμπτη 27/10/2016 είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε μια εξαιρετική θεατρική παράσταση στο χώρο Πολυθέατρο-Σφαγείο στην Κω.
Η παράσταση βασιζόταν στο εξαιρετικό λογοτεχνικό βιβλίο «Η Λοχεία της Απουσίας», απόσπασμα» Ο Αρμένης».
Το έργο-πιο επίκαιρο από ποτέ- παρουσίαζε ανάγλυφα και με μια εσωτερικότητα το θέμα της γενοκτονίας και του πολέμου και της προσφυγιάς. Μέσα από τα βιώματα των ηθοποιών, ο θεατής μπορούσε εύκολα να βάλει τον εαυτό του στη θέση τους και να νιώσει τη δική του μικρή ή μεγάλη ιστορία , το δικό του «μικρό» ή «μεγάλο» πόλεμο.
Όλα συνέτειναν στην επιτυχία: το κείμενο, η επιλογή των λέξεων, οι μοναδικές ερμηνείες των ηθοποιών, της Μαρίας Καστάνη ως κόρης , της Βούλας Πελεκάνου στους 3 ρόλους ( μάνα, γυναίκα, γειτόνισσα) και τέλος του μοναδικού στον πρωταγωνιστικό ρόλο Τάσου Μπλάτζιου που λες και ο ρόλος του Καραμπέτ ήταν κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του.
Σας ευχαριστούμε κι ελπίζουμε να σας απολαύσουμε πάλι σύντομα.

Πόπη Ζάρακα, εκπαιδευτικός